Saturday, October 5, 2013

8# Eğitimlerinizi İnfografiklerle Renklendirin

İnsan beyni dakikada 36.000 görüntüyü algılayabilme kapasitesine sahip ve beynimizin algıladığı bilgilerin yaklaşık %90’ını gözlerimiz yoluyla ediniyoruz. Bu nedenle günümüzde; eğitim ve öğrenme faaliyetlerinin etkinliği arttırmak için içeriklerin büyük bölümü resim, film ve fotoğraf gibi görsel öğeler kullanılarak hazırlanıyor. Eğitimlerde kullanılan görseller öğrenme sürecini hızlandırıyor ve öğrenilenlerin akılda kalma oranını arttırıyor. 
 
İnfografik yöntemi, diğer bir deyişle veri grafiği hazırlama yöntemi, karmaşık veri ve bilgileri yalın bir şekilde görselleştirmeye yarıyor. Özellikle son yıllarda çok sayıda örneğini görmeye başladığımız infografiklerin yakın bir gelecekte eğitim sunum ve dokümanlarının vazgeçilmez bir unsuru haline geleceğini rahatlıkla söyleyebilirim.
 
İnfografik örnekleri uzun yıllardır var ve pek çok farklı alanda kullanılıyor. Son yıllarda tasarımı kolaylaştırılan ve ücretsiz olarak hizmet sunan araçların yaygınlaşmasıyla birlikte özellikle veri görselleştirme amacıyla kullanılan infografik yöntemi daha da yaygınlaştı. Bireysel kullanıcılar kendi tasarımları olan infografik örneklerini sosyal medya üzerinden paylaşmaya, gazete ve dergiler paylaştıkları habere ilişkin verileri görselleştirmek için bu yöntemden yararlanmaya başladılar.
 
Başarılı bir infografik tasarımı için dikkate alınması gereken iki ana unsur var: İçerik & Tasarım. İçerik zengin ve bilgilendirici olmalı. Ek olarak bu içeriği en akılda kalacak şekilde sunan tasarım yapılmalı.
 
Jason Oberholtzer; Forbes’un web sitesinde yer alan makalesinde başarılı bir tasarım için şu önerilerde bulunuyor: 

  • Giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşan bir yapı tasarlayın.
  • İçeriğinizle uyumlu görselleri seçin.
  • Metni ve şekilleri olabildiğince sadeleştirin.
  • Odağınızı sadece bir alanla sınırlandırın.
  • Kullandığınız veriler için kaynak belirterek içeriğin güvenilirliğini arttırın.

Eğer kendi infografik tasarımınızı yapmak isterseniz internette çok sayıda ücretsiz araç var. Bu araçların büyük bölümü belirli sayıdaki şablonu ücretsiz sunuyor. Daha fazla sayıda şablona ve görsele ulaşmak için ise paralı (PRO) sürümlerini almanız gerekiyor. Benim kullanım kolaylığı ve çeşitlilik açısından en beğendiğim araç Piktochart http://piktochart.com/ Piktochart; paralı versiyonu için öğrencilere ve eğitimcilere önemli bir ücret avantajı da sağlıyor. Daha fazla sayıda araç önerisi için Angela Alcorn’un blog yazısını okuyabilirsiniz.
 
Pek çok alanda yararlanılan bu renkli aracı insan kaynakları profesyonelleri olarak bizler de sunumlarımızda, sunum sonrası hatırlatıcı olması için hazırladığımız notlarımızda ve uzaktan öğrenme ekran tasarımlarımızda kullanarak eğitimlerimizi renklendirebiliriz. İnternette çok sayıda iyi tasarlanmış infografik var. Kendi tasarımımızı yaparken bu örneklerden yararlanabilir zamanla daha da iyilerini yapabiliriz. İnternette şu an için sınırlı sayıda Türkçe infografik örneği var. Başarılı bulduğum bir örneği aşağıda paylaşıyorum. Farklı dillerdeki iyi tasarım örnekleri için Hongkiat Lim’in bu konudaki makalesini okumanızı öneririm.
 
 

Kaynaklar
 
E-öğrenme blogları. Alınma tarihi 09 25, 2013, Articulate:  
 
Hyerle, D. (2000). Düşünce Haritaları: Zihni Harekete Geçirmek için Görsel Araçlar. D. Hyerle, Zihnin Alışkanlıklarıyla Öğrenmek ve Yönlendirmek (150-153 sayfalar).
 
İnfografik. Alınma tarihi 09 27, 2013, Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Infographic
 
Kumar, S. İnfografikler ve Öğrenme. Alınma tarihi 09 26, 2013, Learnnovators:
 

No comments:

Post a Comment