Friday, July 12, 2013

1# Eğitimciler için “En İyi 5 TED Videosu”

Günde ortalama 340,000 kullanıcının www.ted.com adresi üzerinden görüntülediği TED konferansları son yılların fenomeni haline geldi.  Çoğunluğu 18 dakikadan kısa süren konuşmalara yer veren platformda, kısa bir süre içerisinde, etkili ve içi dolu sunumların nasıl yapılacağını gösteren çok sayıda örnek bulunuyor. Tüm videolara ücretsiz erişim hakkın veren site kullanıcılar için eşsiz bir eğitim ve gelişim kaynağı.

Teknoloji, Eğlence, Dizayn kelimelerinin ilk harflerini temsil eden TED konferanslarının ilki 1984 yılında düzenlendi. 1990 yılından başlayarak her yıl düzenli olarak gerçekleştirilmeye başlayan konferanslar dizisi 2006 yılından bu yana internet üzerinden ücretsiz olarak yayınlanıyor. Haziran 2013 itibariyle 1,537 videonun yüklü olduğu sitede ekonomiden sağlığa, eğitimden teknolojik icatlara kadar pek çok farklı konuda konuşmaya ulaşmak mümkün.

Günümüzde; müzik listeleri için yapılan “Hit 10” sıralamaları gibi, TED videoları için de listeler yapılıyor. Sitenin ziyaretçileri kendi "En İyi TED Videoları" listelerini oluşturuyor ve diğer kullanıcılarla paylaşıyorlar. Bu yazıda ben de sizlerle "Eğitimciler için en iyi 5 TED Videosu" listemi paylaşmak istiyorum.

Eğitimci denince aklıma ilk gelen isimlerden biri Sir Ken Robinson. Eğitim alanındaki duayenlerden olan Robinson'ın aynı zamanda yaratıcılık konusunda da çalışmaları bulunuyor. Robinson; TED'de 2006 yılında yayınlanmaya başlanan "Okullar yaratıcılığı öldürüyor" başlıklı konuşmasında yaratıcılığı törpüleyen bir eğitim sistemi yerine öğrencilerin yaratıcılığını besleyen bir eğitim sisteminin gerekli olduğundan bahsediyor. Robinson'ın oldukça akıcı ve eğlenceli bir tarzda yaptığı konuşması bugüne kadar 17 milyonun üzerinde kullanıcı tarafından görüntülenmiş. http://www.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity.html

İkinci önerim Salman Kahn'ın konuşmacı olduğu "Eğitimi yeniden icat etmek için videoyu kullanalım" başlıklı video. Dünyadaki herkesin ücretsiz ve kaliteli eğitim almasını amaçlayan ve kar amacı gütmeyen Khan Akademi'nin (www.khanacademy.org) kurucusu olan konuşmacı bu videoda Khan Akademi'yi nasıl ve neden kurduğunu anlatıyor. Khan konuşmasında öğretmenlere; klasik sınıfta yapılan derslerden, öğrencinin evde videolardan çalışıp sonra ödev kısmını sınıfta öğretmen ile birlikte yapacağı sisteme geçişin çağrısını yapıyor.  http://www.ted.com/talks/salman_khan_let_s_use_video_to_reinvent_education.html "

Önereceğim üçüncü videonun konuşmacısı Google'da Araştırma Direktörlüğü görevini yürüten Peter Norvig.  Norvig 2011 yılında Stanford'da bir sınıfta 175 öğrenciye, aynı zamanda yapılan interaktif internet yayınında da 100.000 öğrenciye yapay zeka dersi verdi. Konuşmacının küresel bir sınıfa ders vermekten neler öğrendiğini paylaştığı videonun başlığı "100.000 öğrencilik sınıf”.

Dördüncü önerim; Profesör Daphne Koller'ın konuşmacı olduğu "Online eğitim deneyiminden neler öğreniyoruz?" videosu. Online eğitim alanındaki en yaratıcı uygulamalardan biri olan www.coursera.org web sitesinin kurucularından olan Koller konuşmasında; dünyanın önde gelen üniversitelerinin öğretim görevlilerinin ücretsiz olarak ders verdiği web sitesinden bahsediyor. Sitede yer alan eğitimlerde; eğitmenin aktarım yaptığı videoların yanı sıra sınavlar, tartışma forumları ve katılımcıların birbirinden öğrenmesine imkan veren çalışmalar bulunuyor. http://www.ted.com/talks/daphne_koller_what_we_re_learning_from_online_education.html

Bu konudaki son önerim Sugata Mitra’nın “Bulut Üzerine Okul İnşa Etmek” konuşması. Mitra; 2013 TED Ödülünü kazanmasını sağlayan projesini anlattığı konuşmasında Hindistan'da çocukların birbirinden öğrendiği, araştırdığı, bulutun kaynaklarını ve yönlendiriciliğini kullandığı bir öğrenme laboratuvarı kurma hayalinden bahsediyor. Kendini Örgütleyen Öğrenme Ortamı (SOLE) hakkındaki bu konuşmayı mutlaka izlemenizi öneririm. http://www.ted.com/talks/sugata_mitra_build_a_school_in_the_cloud.html

Kaynaklar

http://en.wikipedia.org/wiki/TED_(conference) 24.06.2013
http://ted.com.hypestat.com/ 24.06.2013 

No comments:

Post a Comment